LMI: verkenning van 360º Mesh-gegevensgeneratie voor lay-outs met meerdere sensoren

14 maart 2021
DVC component news

De Gocator®-software van LMI ondersteunt nu het genereren van 3D-mesh-gegevens voor geavanceerde vormmeting en inspectie van 360º-oppervlaktescans met meerdere weergaven. Mesh-gegevens bestaan uit "gestikte" scans van meerdere sensoren. Het resultaat is een maaswijdte van 360º van het object dat kan worden gebruikt voor metingen met andere oppervlaktegereedschappen.

Applicatie voorbeeld

Voor dit applicatievoorbeeld zullen metingen uitgevoerd worden van meerdere kenmerken op het oppervlak van een buisfitting.

 

LMI-1PipeFitting-1.jpg

Stap 1. Voer 6DoF-uitlijning met hoge nauwkeurigheid uit

Gebruikmakend van zes vrijheidsgraden uitlijning, kunt u nu deze zeer nauwkeurige 3D Mesh-scans genereren op basis van ring-multi-sensorlay-outs. Om uitlijning uit te voeren, plaatsen we eerst 4 sensoren in een ringlay-out en scannen we een uitlijningsdoel.

Opgenomen gegevens van elke sensor worden gelijktijdig weergegeven. 

LMI-2-Calibration_Target_Scan_Split_0-1.jpg

OPMERKING: Een van de belangrijkste voordelen van dit proces is dat u zich geen zorgen hoeft te maken over het fysiek uitlijnen van de sensoren om overlappende laservlakken te krijgen. Fysieke uitlijning is foutgevoelig en zeer tijdrovend, wat volledig wordt vermeden met de zeer nauwkeurige 6 DoF-uitlijningsaanpak van Gocator.

Nu voegen we een Surface Align Ring-tool toe om de transformaties te berekenen voor onze ringlay-out met 4 sensoren en 6 vrijheidsgraden. De resultaten van deze uiterst nauwkeurige uitlijning worden opgeslagen in een XML-bestand en bevatten compensaties voor X-hoekrotaties.

Vervolgens laden we het XML-bestand in een Surface Mesh-tool, die de scangegevens van onze 4-sensor ringlay-out samenvoegt tot een enkele mesh, of 360º scan.

Stap 2. Scan de buis, pas uitgelijnde transformaties toe en extraheer gaasoppervlakken

Vervolgens scannen we de pijpfitting met ons multi-sensorsysteem met ringlay-out en passen dezelfde uitgelijnde transformaties toe op de gegevens die we in de vorige stap hebben vastgesteld. Het resultaat is een maaswijdte van 360º van de pijpfitting, uitgelijnd met 6 vrijheidsgraden.

LMI-3SurfaceMesh_3Ddata.png

Nu willen we metingen toepassen op meerdere kenmerken op het 360º-oppervlak van de buis (inclusief de straal van het rechte gedeelte van de fitting en de straal van de opening aan de onderkant).

Om dit te doen, passen we eenvoudig de Mesh Projection-tool toe om een vlakke hoek in te stellen om onze oppervlaktegegevens van te projecteren. Het voordeel van deze tool is dat we een willekeurig aantal oppervlakken kunnen extraheren uit een enkele 360º Mesh-scan. De geprojecteerde Surface-gegevens kunnen vervolgens worden gebruikt als invoer voor elk Surface-gereedschap. 

LMI-3-MeshProjection.png

We hebben ook de mogelijkheid om speciale Mesh-tools rechtstreeks toe te passen op onbewerkte Mesh-gegevens (bijvoorbeeld voor dimensionale en afwijkingsmetingen), zoals de Mesh Plane en Mesh Bounding Box-tools.

Stap 3. Pas oppervlaktemetingen toe op de 360º mesh-projectie

Nu kunnen we metingen toepassen op onze verschillende interessante kenmerken. Eerst passen we het Surface Cylinder-gereedschap toe op het bovenoppervlak van de pijpfitting, met behulp van afzonderlijke instanties voor elke straal die we willen meten.

LMI-4-Surface_Cylinder_Pipe_Split_0.jpg

Vervolgens willen we het kenmerk aan de onderkant van de pijpfitting meten. Om dit te doen, voegen we eenvoudig een Surface Circular Edge-tool toe om de interne straal van de opening te bepalen.

LMI-5-surface_CircularEdge_Pipe_Split.jpg

Om de externe straal van de opening te bepalen, dupliceren we eenvoudig het gereedschap en veranderen we de zoekrichting naar binnen om ons meetresultaat te genereren.

We kunnen op dezelfde manier andere Surface-tools aan de geprojecteerde gegevens toevoegen, waardoor geavanceerde metingen aan de zijkanten van objecten of elk ander perspectief dat we nodig hebben mogelijk is.

Bezoek het firmwaregedeelte van de website van LMI om meer functies van de nieuwste Gocator-software te ontdekken.

Neem gerust contact op met ons verkoopteam voor meer informatie. Contact

 

DVC Machinevision bv

Hoofdkantoor
Minervum 7069
4817 ZK Breda
Nederland

T. +31 (0)76 544 05 88
F. +31 (0)76 541 78 93
E. sales@machinevision.nl

KvK Breda # 14057165
BTW nr NL.80.66.47.772.B01
Bank IBAN NL50RABO0156555603
BIC code RABONL2U

FoodTech Brainport Helmond

Business development office
Scheepsboulevard 3
5705 KZ Helmond
Nederland

T. +31 (0)76 544 05 88
F. +31 (0)76 541 78 93
E. sales@machinevision.nl

DVC machinevision Duitsland

Sales & support office
Tel. +49 381 8388 0059
info@dvcmachinevision.de

www.dvcmachinevision.de

Vragen? Wij helpen u graag!