LMI blog: trillingen oplossen met smart 3D

3 september 2019
DVC component news

In elke productieomgeving zijn er tal van factoren die de effectiviteit van machine vision-systemen kunnen dwarsbomen. Afgezien van voor de hand liggende uitdagingen zoals omgevingslicht, temperatuurafwijking en variatie in de positionering van onderdelen, is trillingen een van de subtielere factoren.

In deze blog bespreken we de voordelen van 3D boven 2D-vision bij het oplossen van de fundamentele uitdaging van trillingen.

Het probleem van objectbeweging

Trillingen treden meestal op in transportsystemen zoals transportbanden. Beweging is schadelijk voor inspectie omdat het wazige randen en schaaleffecten oplevert die een negatieve invloed kunnen hebben op de meetprecisie (soms de randen of oppervlakte-eigenschappen van een object volledig verdoezelen).

2D is gevoelig voor trillingen

2D-oplossingen zijn componentgebaseerd, wat betekent dat ze bestaan uit verschillende onafhankelijke producten die moeten aansluiten op een gemeenschappelijk montage- en kalibratieproces om metrologiegegevens te leveren. Componentenontwerp maakt 2D-visionsystemen zeer gevoelig voor objectbeweging, omdat elke variatie in objecthoogte de pixelschaling en daarmee de meetnauwkeurigheid verandert.

Systeemintegrators moeten daarom onderdeelbevestiging langs de optische as (Z-as), het gebruik van schaalinvariante kenmerkdetectie of grote telecentrische optica introduceren die moeten overeenkomen met de grootte van het gezichtsveld om milieueffecten te elimineren, zoals als vibratie.

De Smart 3D oplossing

3D slimme sensoren hebben daarentegen een volledig geïntegreerd optisch ontwerp voor verbeterde stabiliteit. Alle componenten in een 3D-sensor zijn star gemonteerd op een enkele “ruggengraat” -assemblage die ervoor zorgt dat brandpuntsafstanden worden vergrendeld ten opzichte van emitter- en imagervlakken, en temperatuurcompensatie corrigeert voor elke afwijking.


3D vision-technologie heeft een geïntegreerd optisch ontwerp dat het apparaat stabiliseert, wat resulteert in verhoogde meetnauwkeurigheid.

Ingebouwde trillingscorrectie

In gevallen waar trillingen op een hoogtekaart worden weergegeven, bieden 3D slimme sensoren ingebouwde hulpmiddelen voor snelle en eenvoudige correctie. Omdat trillingen zich voordoen als patronen in 3D-hoogtevariatie, is het effect al vastgelegd in de hoogtekaart en kan het vervolgens worden verwerkt voor verwijdering.

 


Trillingen worden vastgelegd als lijn- en kleurpatronen in een 3D-hoogtekaart.


Trillingscorrectie resulteert in schonere 3D-gegevens (d.w.z. verwijdert hoogtevariaties).

How It's Done - Vibration Correction Tool

The Vibration Correction tool in Gocator® analyzes variation in 3D surface data and removes high-frequency noise. This tool is useful for increasing the repeatability and accuracy of measurements when subtle vibrations in your transport system introduce height variation.


Uncorrected surface vibration (actual scan data)


Surface vibration corrected using the built-in tool (actual scan data)

The Vibration Correction tool also allows you to correct data by selecting a designated region, which is useful when movement occurs regularly in a specific area of your scan data.

The tool can then send corrected or difference (subtracted from original) surface data to other tools for applying measurements. The result is highly repeatable metrology performance that is otherwise difficult to achieve in 2D systems.

 

DVC Machinevision bv

Hoofdkantoor
Minervum 7069
4817 ZK Breda
Nederland

T. +31 (0)76 544 05 88
F. +31 (0)76 541 78 93
E. sales@machinevision.nl

KvK Breda # 14057165
BTW nr NL.80.66.47.772.B01
Bank IBAN NL50RABO0156555603
BIC code RABONL2U

FoodTech Brainport Helmond

Business development office
Scheepsboulevard 3
5705 KZ Helmond
Nederland

T. +31 (0)76 544 05 88
F. +31 (0)76 541 78 93
E. sales@machinevision.nl

DVC machinevision SAS

Sales & support office
141, Rue du commerce CS 82605
Vannes 56011 Frankrijk
Tel.  +33 257280029
info@dvcmachinevision.fr
www.dvcmachinevision.fr

DVC machinevision Duitsland

Sales & support office
Tel. +49 381 8388 0059
info@dvcmachinevision.de

www.dvcmachinevision.de

Vragen? Wij helpen u graag!