COACHCOCKPIT (CCP)

Verbeter individuele sportprestaties met  CoachCockPit

CCP, de nieuwe methode voor het analyseren van menselijk bewegen

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de topsporter het meeste leert en dat zijn prestatie verbetert als de sporter binnen 10-30 seconden zijn bewegingen terugziet, met ondersteunend commentaar van de coach.
DVC heeft daarvoor een eenvoudig videosysteem CoachCockPit ontwikkeld  waar geen markers meer voor nodig zijn. Oftewel Olympisch goud meer en meer binnen handbereik. 

CoachCockPit, een eenvoudig video systeem:

  • De CCP is zó gebruikersvriendelijk gemaakt (computer aanzetten en op start drukken) dat het systeem dagelijks ingezet kan worden om de training te ondersteunen
  • Er is geen technische kennis nodig tijdens het gebruik
  • Naast directe feedback tijdens de training kunnen de dagelijkse gegevens ook gebruikt worden om de progressie van de sporter over een langere periode te volgen, bijvoorbeeld in aanloop naar een wedstrijd of gedurende een trainingsjaar
  • De sporter kan ongehinderd zijn bewegingen maken


              turner kijkt  zelf laatste bewegingen terug                  tunner traint         camera registreert   

DVC werkt nauw samen met InnoSportNL, een innovatienetwerk en verschillende labs die zich meten met de topinstituten in de wereld. Zo heeft DVC specifiek voor de Nederlandse sportwereld de CoachCockPit (CCP) ontwikkeld om metingen te verrichten van individuele sporters tijdens training of wedstrijd om de prestaties positief te beïnvloeden.

DVC heeft de CCP software omgebouwd van een onderzoeksopstelling van de VU Amsterdam tot een gebruikersvriendelijk commercieel product en de automatische analysemogelijkheden uitgebreid. De CCP is nu als commercieel product verkrijgbaar in combinatie met voor sport geoptimaliseerde highspeed camerasystemen.

De Contouranalyse

Contouranalyse, de kern van de CoachCockPit, is een nieuwe methode voor het analyseren van menselijk bewegen waardoor er geen ‘markers’ (opgeplakte markeerpunten) meer nodig zijn.

De data zoals baan van het massazwaartepunt, snelheden, rotatie maar ook positie van de voet of hoeken worden gebruikt als input voor de bewegingsanalyse van de gefilmde sportprestatie en worden gebruikt om de sportprestatie te evalueren.

CoachCockPit is breed inzetbaar

CCP wordt momenteel dagelijks gebruikt, in combinatie met high speed camera's, bij diverse sportapplicaties. Klik hieronder op de verschillende takken van sport:

Sportclub Flik-Flak in Den Bosch is uitgerust met de CoachCockPit.

De CCP is samen met de Nederlandse topsportcoaches turnen ontwikkeld. De coaches waren op zoek naar een eenvoudig videosysteem waarmee zij zonder ‘technisch gedoe’ oefeningen direct met de sporter terug kunnen kijken en relevante informatie direct in beeld oproepen. De vele bestaande systemen waren te moeilijk in de bediening en verdwenen meestal in de kast.

De top 3 vereisten van de coaches voor de CoachCockPit waren:

  1. Eenvoud in bediening
  2. Mogelijkheid tot terugzien van beelden
  3. Sporter en training mogen niet gestoord of gehinderd worden

Op basis van deze eisen is een video gebaseerd systeem ontwikkeld dat automatisch relevante bewegingen opneemt én afspeelt.
Vervolgens worden de beelden geanalyseerd, ‘performance indicatoren’ berekend en binnen 10-30 sec na de oefening gepresenteerd.

Performance indicatoren’

Dit zijn parameters die iets relevants zeggen over de uitgevoerde beweging. Ze kunnen op twee manieren gebuikt worden:

  1. Direct, tijdens de training geven ze feedback over de zojuist uitgevoerde prestatie en kan de sporter zijn gevoel van de beweging vergelijken met een objectief gemeten waarde
  2. Indirect, de indicatoren zijn ook te gebruiken om de ontwikkeling van de sporter te volgen en/of om trainingsstrategieën te evalueren.

Succesvol vanaf 2010

De CoachCockPit is in 2010 voor het eerst met succes ingezet tijdens het WK turnen in Rotterdam. Dit was mogelijk omdat de metingen geautomatiseerd zijn en niet storend zijn voor de sporter of de wedstrijd.

De data van het WK zijn gebruikt om te onderzoeken welke parameters de kwaliteit van een beweging in relatie tot de juryscore goed beschrijven. Deze prestatie parameters kunnen gebruikt worden om Nederlandse sporters te vergelijken met de absolute wereldtop en zijn zo als richtlijnen te gebruiken bij de directe feedback tijdens trainingen.

Wilt u meer weten? Mail onze salesafdeling.

 

Schaatscentrum Thialf in Heerenveen is uitgerust met een automatische startanalyse voor het lange baanschaatsen.

De ideale start in het schaatsen bepalen

Dé ideale start in het schaatsen is te bepalen door het verband tussen starthouding en starttijd te analyseren. Een automatische startanalyse die houding en tijd meet, biedt uitkomst. Hiervoor is in het InnoSportLab Thialf een videosysteem gekoppeld aan CoachCockPit software die een camera aanstuurt en automatisch alle starts opneemt die op de 500-meter startlijn in Thialf gemaakt worden. De eerste opnames zijn in maart 2014 gemaakt tijdens de wedstrijden van de Viking Race, de World Cup finale en het WK-Allround.

Analyseren van de gegevens

Van de opnames zijn de eerste analyses gemaakt. Bij de analyses wordt gekeken naar de relatie tussen starthoudingen en starttijden. De starthouding wordt o.a. vastgelegd a.d.h.v. diverse lichaamshoeken; de tijd (en snelheid) op 1, 2, 3, 5 en 10 meter wordt uit de videoclips gehaald. De tijd op de 100-meter komt bij een wedstrijd uit de officiële uitslag; tijdens trainingen leveren de diverse MYLAPS-meetlussen onder het ijs van Thialf tijdsinformatie.

Met deze automatische startanalyse kunnen in de toekomst alle starts geanalyseerd worden zonder dat de rijd(st)ers en hun trainers/coaches hier tijdens de training of wedstrijd rekening mee hoeven te houden. Door alle starts te analyseren wordt gekeken of de ideale starthouding bestaat; daarnaast wordt -per individu gekeken welke starthouding voor hem of haar het beste is.

Doel is op de eerste meters honderdsten van secondes sneller te worden en dus ook op de eindtijd van een wedstrijdafstand. Dit is vooral van belang op de 500-meter.

Zwemstartmonitoring

Tijdens de wereldkampioenschap zwemmen 2007 in Melbourne werd duidelijk dat de Nederlandse zwemmers/-sters tijdens de start achterstand opliepen. Dit kostte hen in sommige gevallen de winst. De KNZB gaf aan dat er in het vervolg op een systematische en wetenschappelijk onderbouwde wijze moest worden gewerkt aan de verbetering van de start van Nederlandse topzwemmers.

InnosportLab Tongelreep is uitgerust met een geavanceerd boven- en onderwater camerasysteem dat de start van stand op het startblok tot en met de uiteindelijke duik automatisch en zeer gedetailleerd vastlegt waarna de beelden automatisch geanalyseerd kunnen worden. Van hellingshoek stand zwemmer, diepte van de duik, tot o.a. de bepaling van de ideale duik per zwemmer. Dit leidt tot een gefundeerd verbeteradvies aan de zwemmer/coach en dus betere prestaties.

Afhankelijk van het zwembad, heeft DVC 3 scenario's ontwikkeld om de analyse van de zwemmer maximaal te kunnen volgen bij de start en het keerpunt alsook slagfrequentie metingen.

25m zwembad

Wanneer uw zwembad 25 meter is, kunt u een opstelling van 6 camera's plaatsen. Deze opstelling bestaat uit 5 onderwatercamera's op 2,5 m - 5m - 10m - 15m en 1 frontale camera in de baan. De 6e camera bevindt zich boven water op een vaste paal, vanuit de zijkant kijkend naar het startblok.

Dit scenario vereist slechts 1 PC.

Samenvattend:

* 5 onderwater camera's
* 1 bovenwater camera • 1PC

 

 

 

50m zwembad

Wanneer u een zwembad heeft van 50 meter, heeft u de mogelijkheid om uw installatie te verdubbelen. Het grote voordeel is dat je beide kanten van het zwembad kunt gebruiken voor het simultaan analyseren aan 2 kanten van het zwembad.

Dit scenario is gemaakt o.b.v. 12 camera's. De basis set-up van het 25m bad hierboven, wordt nagemaakt met een gespiegelde opstelling aan de andere kant van het zwembad. Deze opstelling is gebaseerd op 2 PC's. De 8 onderwater camera's worden zodoende geplaatst op 2,5 m - 5m - 10m - 15m - 35m - 40m - 45m - 47,5 m over een lengte van het zwembad en 2 frontale camera's aan elk uiteinde. En ook 2 bovenwater camera's kijkend naar het startblok.

Samenvattend:

* 10 onderwater camera's
* 2 bovenwater camera's • 2 PC's

 

 

 

 

 

 

 

50m zwembad - extra

Scenario 3 is de meest geavanceerde oplossing en werkt met 15 camera's. Deze opstelling bevat alle camera's van scenario 2 met nog 3 extra camera's op respectievelijk 20m -. 25m en 30m om de gehele 50m zwembadlengte te dekken.

Dit scenario vereist 2 PC's die met een enkele klik triggert om opnames te maken over de gehele lengte.

Samenvattend:

* 13 onderwater camera's
* 2 bovenwater camera's
* 2 PC's inclusief 1 click triggering

 

 

 

 

 

 

 

Wilt u meer weten? Mail onze salesafdeling als u meer informatie wilt ontvangen

Op de Hogeschool van Amsterdam (HvA), in samenwerking met de VU Amsterdam (FBW), zal de CCP worden ingezet om niet alleen de topsport te ondersteunen, maar ook om leermethoden in het bewegingsonderwijs te ontwikkelen die gebruikt worden bij de Academie van Lichamelijke Opvoeding (ALO)

Er is een grote vraag naar onze methode van bewegingsanalyse en monitoring. Veel van deze CCP projecten betreft maatwerk. Op dit moment werken we samen met onder andere High Performance Sports in Nieuw Zeeland. Samen met hen hebben we automatische analysemodules ontwikkeld voor sprint, horden en andere meerkamp- en atlethiekonderdelen.

Binnenkort worden toepassingen in de paardensport, bij het mountainbiken en voor de bowlingsport afgerond en op de markt gebracht. 

CCP software
DVC Machinevision bv

Hoofdkantoor
Minervum 7069
4817 ZK Breda
Nederland

T. +31 (0)76 544 05 88
F. +31 (0)76 541 78 93
E. sales@machinevision.nl

KvK Breda # 14057165
BTW nr NL.80.66.47.772.B01
Bank IBAN NL50RABO0156555603
BIC code RABONL2U

DVC machinevision Duitsland

Sales & support office
Tel. +49 381 8388 0059
info@dvcmachinevision.de

www.dvcmachinevision.de

Vragen? Wij helpen u graag!